Tipuri de ten si ingrijirea lor

list In: Despre ten

Din dorinta de a incetini procesul de imbatranire si de a ne mentine pielea frumoasa si tanara, industria beauty skincare este intr-o continua dezvoltare, pentru ca noi sa fim frumoase si speciale.

Exista cinci tipuri de ten, motiv pentru care este important sa depistam in care categorie ne incadram pentru a-l ingriji in mod corespunzator, cu produse create special pentru tipul nostru de ten.

Tenul normal

Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate. Tenul normal este cel mai usor de ingrijit, cu produse speciale.

Tenul uscat

Tenul uscat este caracterizat printr-o piele aspra, terna, lipsita de elasticitate si rigida, cu tendinta de ridare, iritare si chiar exfoliere frecventa. Acest tip de ten nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici. Are nevoie de o atentie speciala, de  hidratare intensa si de produsele speciale pentru tenul uscat.

Tenul gras

Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu datorita sebumului produs din abundenta de glandele sebacee. Tenul gras necesita o curatare mai minutioasa cu produse specifice, deoarece este predispus la acnee si puncte negre. 

Tenul mixt

Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie fie intre tenul uscat si tenul gras, fie intre tenul normal si tenul gras in sensul ca pe zona T, zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida sau normala. Pentru tenul mixt este necesar sa folosim produse combinate, pentru a putea ingriji atat partea de ten normal sau uscat, cat si partea de ten gras.

Tenul sensibil

Tenul sensibil este tipul de ten ce reactioneaza cel mai repede la factorii externi precum poluarea, razele UV sau ingrijirea nepotrivita. Caracteristicile lui sunt inrosirea, cuperoza, uscaciunea cutanata, pori inchisi, cosuri, eruptii sau senzatii de arsura, cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Trebuie sa stii ca este foarte important sa nu iti neglijezi niciodata tenul tau sensibil. Oricat de grabita sau de obosita ai fi, urmeaza toti pasii necesari pentru mentinerea sanatatii si a frumusetii pielii tale sensibile.

TESTUL TIPULUI DE TEN

Se poate sa nu-ti dai seama doar privindu-te in oglinda ce tip de ten ai, delimitarea intre tenul mixt si cel uscat sau gras fiind destul de fina. In plus, in functie de anotimp, tenul isi poate schimba caracteristicile si te poate poate bulversa. Pentru a indeparta orice urma de indoiala, supune-te unor teste simple si rapide.

Testul 1. Dimineata, imediat ce te-ai dat jos din pat, cu un servetel uscat tamponeaza-ti zona T. Daca aceasta se imbina de sebum, tenul tau este fara indoiala unul gras. Daca este curata, tenul tau este uscat, iar daca urmele de grasime sunt putine si discontinue, tenul tau este mixt.

Testul 2. Pentru a te convinge ca rezultatul de la primul test este sigur, fa acelasi lucru inlocuind servetelul cu pudra de talc pe care o aplici rapid pe toata fata. Daca in urmatoarele minute aceasta se va umezi integral, atunci tenul tau este gras. Daca se va umezi doar in zona T atunci tenul tau este mixt, iar daca isi va pastra textura, atunci ai tenul uscat.

Testul 3. Pentru acest test ai nevoie de o zi in care sa stai in casa, sa nu te expui aerului de afara, razelor solare sau cosmeticelor. Dimineata te vei spala pe fata doar cu apa si te vei tampona usor cu un prosop. Daca pe parcursul zilei, dupa cateva ore, pielea te strange, atunci ai tenul uscat, iar daca devine lucioasa, tenul tau este gras. Daca sebumul apare doar pe zona T, fara indoiala tenul tau este mixt.

In functie de tipul de ten pe care il ai, trebuie sa-l ingrijesti in mod corespunzator si cu produse adecvate acestuia.

Ingrijirea tenului normal

Tenul normal poate da impresia ca nu are nevoie de ingrijire, insa nu este nici pe departe adevarat. Din contra, atentia acordata acum te va ajuta sa-l mentii curat si proaspat, un timp indelungat. Tenul normal trebuie demachiat atat dimineata, cat si seara cu demachiante usoare si apoi aplicata o lotiune tonica fara alcool.

Necesita crema de zi cu fotoprotectie solara, usor hidratanta, iar pentru seara se poate opta pentru o crema hranitoare pe baza de vitamine. Tenul normal are nevoie de exfoliere aprox. o data la 10 zile.

Ingrijirea tenului uscat

Tenul uscat are nevoie de mare atentie deoarece o ingrijire neadecvata il poate destabiliza si il poate transforma usor intr-un ten deshidratat si sensibil. Se recomanda curatarea atat dimineata, cat si seara cu o crema demachianta hidratanta si aplicarea unei lotiuni tonice fara alcool.

Crema de fata, atat cea de zi, cat si cea de noapte, trebuie sa aiba proprietati hidrolipidice, adica sa contribuie la mentinerea apei in tesuturi si sa impiedice evaporarea, deasemeni sa fie puternic hidratanta.

Exfolierea trebuie facuta maxim o data pe saptamana, cu produse blande si obligatoriu la final aplicata o masca intens hidratanta. Pentru zi sunt indicate cremele cu factor de protectie solara, SPF 30 pentru vara si SPF 20 pentru restul anotimpurilor. Tenul uscat prezinta si particularitatea de a avea o piele mai sensibila in zona ochilor si ar fi ideal ca aceasta sa fie ingrijita cu produse destinate.

Ingrijirea tenului gras

Tenul gras are nevoie de o ingrijire cu produse special create sa trateze neplacerile cauzate de excesul de sebum si sa inchida porii. Se recomanda demachierea de minim doua ori pe zi, obligatoriu dimineata si seara, cu gel spumant si aplicarea lotiunilor astringente, pe baza de alcool, astfel incat pielea sa fie degresata eficient si porii sa fie inchisi.

Se recomanda doar folosirea cremelor pentru ten gras, acestea fiind caracterizate de o textura lejera si matifianta si avand proprietati anti-seboreice. Crema de zi este necesar sa contina si factor de protectie solara. Tenul gras trebuie exfoliat saptamanal, iar mastile de care are nevoie sunt cele destinate regalarii secretiei de sebum si curatarii porilor, in niciun caz mastile hidratante.

Ingrijirea tenului mixt

Tenul mixt trebuie ingrijit cu mare atentie, trebuie avut grija ca echilibrul intre zona uscata si zona grasa sa fie mentinut. Folosirea produselor strict destinate tenului uscat sau strict destinate tenului gras conduce la o dezechilibrare majora a dermului. Fie se folosesc produse de ingrijire specifice tenului mixt, fie pentru fiecare zona in parte se va aplica produsul corespunzator tipului de ten.

Demachierea trebuie facuta de doua ori pe zi, atat dimineata, cat si seara, iar cel mai recomandat produs in acest caz este apa micelara. Lotiunea tonica trebuie sa fie fara alcool si trebuie aplicata doar pe zona T, iar crema, atat cea de zi, cat si cea de seara, trebuie sa aiba proprietati hidratante si hranitoare. Indiferent de anotrimp, se recomanda cremele de zi cu protectie solara. Ideala pentru acest tip de ten este apa termala, care hidrateaza, hraneste si improspateaza in egala masura pielea. Tenul mixt are nevoie de exfoliere usoara o data pe saptamana, dar si de aplicarea ulterioara a unei masti cu rol hidratant.

Ingrijirea tenului sensibil

Tenul sensibil trebuie ingrijit cu produse dermatocosmetice, cu textura usoara si proprietati tonifiante asupra capilarelor. Este recomandat sa se evite apa fierbinte, aerul rece si expunerea directa la soare sau la poluare, cum este fumul de tigara. Trebuie demachiat atat dimineata si seara, fie cu produse destinate, fie cu apa micelara, iar crema, indiferent ca este de zi sau de seara, trebuie sa aiba proprietati nutritive si usor hidratante, cu un PH neutru. Pentru zi sunt recomandate cremele dermatocosmetice cu protectie solara.

Exfolierea trebuie facuta o data la doua saptamani si doar cu produse special create pentru tenul sensibil, care nu agreseaza suplimentar pielea, iar mastile cu rol anti-iritant, anti-inflamator si calmant sunt cele mai potrivite. Daca tenul este atopic sau acneic, atunci produsele de ingrijire trebuie sa fie recomandate de medicul dermatolog. Pe termen lung, se vor folosi produse de ingrijire din gamele anti-acneice.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie